© 2019  NEON Architecture

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Year / 

2017​

Size / 

1230 sf + 320 sf garage

 

Role / 

Architecture

Partner / 

Cedar Street Builders

CUBE HOUSE

The Cube House builds on the lessons of the neighboring NEON House with its simple form and compact footprint. Built for a downsizing retiree, the simple 20 foot by 33 foot house sits on a tight 0.05 acre urban site. The garage is set back from the house, framing an interstitial outdoor space. Entertaining space continues up an external stair to the rooftop deck and green roof.

 

The design adapts to the existing landscape to reduce the impact of development on the site. For example, the front walk jogs around a Black Gum Tree and a relocated White Oak, creating a unique entry sequence. The construction techniques reinforce this desire to be unobtrusive and efficient. Triple glazed windows, a heated slab, and continuous exterior insulation improve envelope efficiency.

 

As a challenge to the status quo of the "open floor plan," moments of separation create more defined spaces without interrupting flow. A full height sliding door offers the flexibility to open or close off the kitchen from the living room. With the refrigerator located in the pantry, the kitchen is small and simple but functions above expectation.

 

Cube House is exactly as it namesake shape suggests: compact, clean, and efficient.